היבטים פליליים בתעופה:
"זכותך לשמור על שתיקה"
- תרגום ועיבוד – אילן הייט

בספרו "ניהול סיכונים בתאונות של ארגונים" (Managing the Risks of Organizational Accidents) משנת 1997 הגדיר ד"ר ג'ימס ריזון (Dr. James Reason) את ה"תרבות ההוגנת" (Just Culture) כ"אווירה של אמון שבה מעודדים אנשים ואף מפצים אותם על שהם מספקים מידע הקשור לבטיחות – אך אווירה כזו שבה ברור היכן עובר הקו המפריד בין התנהגות מקובלת ובלתי-מקובלת".
שרטוט הקוו הזה של ה-Just Culgture מערב חילופי מידע רגישים ושיפוט ערכי, אך החלטה משפטית של בית-דין שוויצרי שנלקחה לאחרונה בעניינם של פקחי טיסה גורמת לספקות רבים וגינויים חריפים מקהילת פקחי הטיסה הבינלאומית.
סעיף 237 של החוק הפלילי השוויצרי (הפרעה לתנועה הציבורית) קובע כי: "הפוגע ביודעין או המסכן את התחבורה הציבורית… ובכך מסכן ביודעין חיים של אחרים, צפוי למאסר של לא יותר משלוש שנים או לברירת קנס" התקנה מוסיפה ש"אם הפעולות של האדם בוצעו ברשלנות/הזנחה דינן מאסר של עד שלוש שנים או קנס כספי".
במהלך שנת 2018 הורשעו שני פקחי טיסה שוויצרים על ידי בית הדין הפדרלי ובית המשפט הקנטונלי של ציריך על שני אירועים (Incidents) שלא גרמו לפגיעה פיזית באנשים או לנזק לרכוש. האירוע הראשון התרחש כבר ב-2011 והשני ב-2012. במקרה הראשון הייתה התביעה נגד פקח-טיסה שהייה אחראי למתן אישורי המראה לשני מטוסים על מסלולים מצטלבים. מטוס אחד המריא ואילו השני הפסיק את ריצת ההמראה. האירוע הסתיים ללא נזקים. הפקח דיווח כיאות על האירוע ובתחילה לא ננקטו כנגדו כל צעדי ענישה.
איגודים רבים, של פקחים ושל טייסים, מחו כנגד התביעה וההרשעה: מהידועים בהם IFATCA, (International Federation of Air Traffic Controllers' Association) איגודי הפקחים האמריקניים, ההולנדים, הבריטים, ו-SkyGuide, שהיא ספקית שירותי ה-ATC בשוויץ. הצטרפה למחאה גם ECA (European Cockpit Association).
במחאתם בקשו הארגונים מהשוויצרים לבדוק את התביעה, בהסתמך על החלטות עצרת האו"ם ו- ICAO 38-3 ו-38-4. תקנה 38-3 מדברת על הגנה של מידע בנוגע לתאונות ואירועי בטיחות. תקנה 38-4 מגנה על מידע שהגיע למערכות ניתוח אירועי בטיחות, כדי לשמור ולשפר את בטיחות הטיסה.
עם כל המחאות נגד ההרשעות האחרונות בשוויץ, כדאי לזכור שעל הארגונים להיות מודעים לחוקים המקומיים וכן להסתייע בייעוץ מקומי, כאשר מתרחש אירוע בחו"ל.