המראה על שול המסלול, 28.8.2021
מטוס מדגם A321 של חברת American Airlines הסיע להמראה, בשדה התעופה על שם Harry Reid בלאס וגאס. היעד היה Charlotte והשעה הייתה 22:50 מקומי. המטוס הסיע דרך מסלול הסעה B, למסלול הסעה F ודרכו התיישר בתחילת מסלול 08L (ראו קו ירוק על התצלום למטה). בפועל המטוס התיישר על השול הימני של המסלול. הוא החל בריצת המראה, עלה בדרכו על 15 גופי תאורה (זה מגיע עד 900 מטר, אחרי הזברה), לפני שניתק מהמסלול. המטוס המשיך בדרכו ליעד. ככל הנראה שלמטוס לא נגרם נזק ממשי, שכן זמן הקרקע שלו שם היה קצר מאד.
מערך המסלולים ב- KLAS כולל 4 מסלולים, שני סטים של מסלולים מקבילים. 08/26, 01/19. המטוס הסיע והמריא על 08L. הוא הגיע ממש לפינה הדרום מערבית של השדה, לתחילת מסלול. באזור יש מספר מסלולי הסעה והצטלבות של 3 מסלולים. למסלול 08L יש Displaced Threshold ארוך (כ- 2,000 רגל) והמטוס התיישר מתחילת המסלול. בקטע זה התאורות שונות מאשר אחרי הזברה, אבל יש משולשים על המסלול, שמצביעים לכיוונה. הקו הירוק על הצילום מתאר את נתיב ההסעה. התרשים השני מתוך Flightradar24 שם רואים בבירור המראה על השול.
מה אפשר לעשות כדי להימנע מתקרית כזו? קודם כל- עירנות (Vigilance). כמו שאנחנו נוחתים על מסלול 21 ומזכירים בתדריך שיש הסתעפויות של מסלולי הסעה בפינוי, רצוי לדבר על זה גם בהסעה להמראה, במקומות מועדים, גם אם זה שדה שאמור להיות מוכר לנו היטב. מודעות (Awareness), בצוות וכל אחד בפני עצמו.
מלכודת נוספת היא הסף המרוחק. אנחנו מכירים את זה ממסלול 26 אצלנו, התאורות שונות לפני סף המסלול, כי זה אזור של תאורות גישה ולא תאורת מסלול רגילה. במקרה דנן, בלאס וגאס, אין גישות למסלולי 08. למסלולים אלה אין תאורות גישה. לא רק שאין תאורות מסלול רגילות לפני סף המסלול, אפילו תאורת CL (קו אמצע) אין שם, לא במסלול הזה ולמעשה אין באף מסלול בלאס וגאס.
הסעה על הקו הצהוב. יש נטייה לחלקנו לסטות מקו ההסעה בהתיישרות. לעיתים קרובות זה כדי "להרוויח" עוד מטר של מסלול, למקרה של הפסקת המראה (זכר לימי הג'מבו?). עזבו מה שזה עושה לצמיגים האומללים, אין בזה שום צורך אמתי, כי הביצועים מחושבים מהנקודה בה המטוס אמור להיות מיושר, דרך הקו. אנחנו בכך מאבדים את ההנחייה שהקו הצהוב נותן. נכון שב- 99.9% מהמקרים אנחנו מתיישרים על האמצע, אבל אנחנו שואפים לא להיות בשבריר האחוז שטועה.
עייפות (Fatigue) זה גורם סיכון. אני לא יודע בוודאות, אבל טיסת פנים בארה"ב, בשעת לילה מאוחרת היא לרוב הטיסה האחרונה של הצוות באותו היום ובשעה שרגילים (הם…) לישון.
למה מה קרה? 29.8.2021
בסך הכול שפשוף זנב. ביג דיל. מטוס מדגם B763 של חברת Cargojet הקנדית, המריא בשדה התעופה Narita שליד טוקיו. ברוטציה זנב המטוס השתפשף במסלול, מה שהעלה עשן, שנראה היטב מהמגדל (בקישור שלמטה יש סרטון שבו אפשר לראות את זה בבירור). בבדיקת המסלול נמצאו סימני שפשוף באורך 31 מטר וגוף תאורה אחד שבור. הצוות המשיך בטיסה לוונקובר. יש להניח שהנזק למטוס היה מינימלי, אולי התמקד ב- Tail Skid בלבד, שכן המטוס המשיך בטיסותיו אחרי זמן קרקע רגיל.
לא נמסר האם המגדל דאג להעביר את המידע לטייסים. אם לא- זה חמור מאד. בכל מקרה מצב אף גבוה, שמביא למגע הזנב עם המסלול, צריך להיות מזוהה על ידי הטייסים, שלא לדבר על המגע עצמו. לפעמים (לא טוען שזה מה שקרה כאן) הטייסים, בתת מודע שלהם, פשוט לא רוצים לדעת (שפשפנו זנב? מה? מה פתאום?). במקרה של שפשוף זנב אסור לדחס את המטוס (מה שאומר שאי אפשר להמשיך בטיסה ליעד), כי אם נגרם נזק מבני, דיחוס המטוס עלול לסכן אותו.
מה גרם לשפשוף הזנב? יכולים להיות הרבה גורמים, ביניהם משקל ואיזון, נתוני המראה שגויים, קיזוז לא נכון. גם טכניקת המראה באה בחשבון, בפרט בתנאים של רוח צד. במקרה דנן הייתה רוח צד של 12 קשר. ישנם טייסים הנוטים להשתמש הרבה בסטיק לתוך הרוח בהמראות עם (לפעמים גם בלי…) רוח צד. אז במידה, זה בסדר, אבל המידה היא מאד קטנה והמטרה היא רק לשמור את הכנפיים מאוזנות, את התיקון לרוח לשמירת ציר המסלול עושים עם הרגליים. שימוש בהרבה סטיק לרוח, מוציא את מחבלי הזרימה על הכנף, מה שפוגע בעילוי וכך נדרש מצב אף גבוה יותר כדי לנתק מהמסלול במהירות הרוטציה (או לחילופין, ניתוק מאוחר יותר, גם זה לא מומלץ). התיאוריה רשומה ב- FCTM. זה נכון למטוסי נוסעים גדולים, שיש להם היגוי בעזרת מחבלים.
חריגה ממסלול, 30.9.2017
מצורף קישור למאמר מבית Skybrary. הפעם בנושא של חריגה מסוף מסלול. האירוע התרחש לפני כמעט 4 שנים, אבל לכל דבר ועניין מה שקרה שם, מה שעלה בחקירה והלקחים- תופסים היום, לא פחות מאז. הקטגוריה של חריגות ממסלולים (Runway Excursions), היא הבולטת בין הקטגוריות של תאונות ותקריות חמורות. לאורך השנים מדובר על כ- 25% מהתאונות. למרות שמספר ההרוגים בתאונות אלה קטן מאשר בתאונות של אבדן שליטה או טיסה נשלטת לקרקע, מדובר על עשרות הרוגים בשנה. במקרים רבים (מדי) הגורם האנושי, בסופו של עניין- קבלת ההחלטות של הצוות, היה זה שהביא לתאונה, גם אם היו גורמים תורמים אחרים. הצוות זה אנחנו.
התקרית החמורה התרחשה בשדה התעופה Sylt בגרמניה. מטוס A320 של Air Berlin בטיסת פנים, נחת על מסלול 32, בתנאי ראייה, ביום, אחרי גישת CAT1.
הצוות כלל קברניט (PF) בן 61, עם 17,000 שעות טיסה. הקצין הראשון היה בן 35, גם לו היו אלפי שעות טיסה. לשניהם היה ניסיון רב על סוג המטוס.
בסיס הענן שדווח חייב את הצוות לבצע גישת ILS שהייתה זמינה רק למסלול 32 (יש עוד מסלול צולב, אבל הוא קצר מיד). למסלול ההופכי הייתה גישת RNAV עם מינימה גבוהה מדי. למסלול 32 נשבה רוח גב. דיווח הרוח שהתקבל ממש לפני הנחיתה היה 140/10- משמע- 10 קשר בגב. הקברניט תידרך את הגישה, לרבות נוהל הליכה סביב והתייחס גם לרוח הגב. הוא ביקש לקבוע מצב בלמים MEDIUM.
במעבר קשר למגדל, דווחה רוח 140/11, מסלול Wet with water patches. בגובה 2,500 רגל הקברניט ניתק טייס אוטומטי ומצערות. לאחר הדיווח על מצב המסלול והרוח, הצוות דן על שינוי מצב הבלמים, אבל הוחלט להותירם על מצב מדיום.
הקברניט ביקש מהקצין הראשון להוסיף לו 5 קשרים למהירות הגישה. לאחר השלמת הורדת הגרר בוצע בד"ח נחיתה. לאחריו הקברניט הכריז LAND למרות שעדיין לא היה קשר עיין עם המסלול. לקראת גובה ההחלטה, שהיה 230 רגל מעפ"ש, הקברניט ראה את תאורות הגישה והכריז CONTINUE. המטוס חצה את סף המסלול בגובה 50 רגל, במהירות קרקע של 163 קשר (באותה עת נמדדו 12 קשרים רוח גב) ועם שבירת הגלישה המטוס "הציף". הקברניט אף העיר משהו בגרמנית כמו "תיגע כבר". הקריאה 5 (רגל) נשמעה פעמיים, מה שמעיד על ההצפה. המטוס נגע במסלול 930 מטר ו-12 שניות אחרי חציית סיפו (330 מטר אחרי ה- TDZ). אורך המסלול הוא 2,120 מטר בלבד.
5 שניות אחרי הנגיעה הקברניט עבר לבלימה מרבית ברגליים, אולם זו עבדה לסירוגין, עקב שלוליות המים על המסלול ופעולת ה- ANTI SKID. בסיכומו של דבר המטוס עבר את סוף המסלול ב- 44 קשר ועצר 80 מטר אחריו, על האדמה הרכה, ללא נזק ממשי. אחרי בדיקה של שירותי ההצלה, הנוסעים הורדו באמצעות מדרגות.
בחקירה התברר כי מצב מקדם הבלימה של המסלול היה בין MEDUIM ל- GOOD TO MEDIUM. הצוות השתמש בנתון (מקל) של GOOD TO MEDIUM ועל פי החישוב שלהם היה להם מרווח של 130 מטר…
ועדת החקירה קבעה כי הסיבה המשוערת לתקרית הייתה העובדה שהצוות לא הלך סביב.
הגורם התורם היה התוספת של 5 קשרים למהירות הגישה, מה שהוסיף לאורך המסלול הנדרש לנחיתה (הערה- בפועל המהירות המכשירית בחציית סף המסלול הייתה 151 קשר, 20 קשר יותר ממהירות הגישה המחושבת, שהייתה 131 קשר).
עד כאן תקציר המאמר. כמה הערות שלי. בשורה התחתונה הועדה צודקת בהחלט. העובדה שהצוות לא הלך סביב, כאשר הנגיעה בוששה לבוא, לאחר שידעו (בהנחה ש..) שגם ככה ביצועי הנחיתה גבוליים, היא זו שלא מנעה את התקרית. למרבה הצער, רובנו מתקשים לבצע הליכה סביב, אחרי טעות אישית שלנו. אם חישוב ביצועי הנחיתה גבולי, הנחיתה צריכה להיות "פיקס" במקום, ללא עודפים, בוודאי על מסלול רטוב, עם רוח גב. אם משהו קצת משתבש, אנחנו מאבדים את מרווח הבטחון. TOGA. לא מתקנים טעות אחת בטעות אחרת, גדולה יותר. מדובר ב- TEM קלאסי. אנחנו צריכים להתייחס לסיכונים ולהתמודד איתם. בהמשך- ללכוד את הטעויות ולתקן אותן, אחרת מגיעים ל- Undesired Aircraft State. במקרה הנדון- מטוס מחוץ למסלול.
מצב בלמים אוטומטיים. אם יש ספק, או ביצועים גבוליים, רצוי להחמיר. ייתכן שהבלימה תהיה קצת יותר אלימה, אבל האופציה השנייה היא לגמור מסלול. עדיף להחמיר ולשחרר, מאשר להקל, לגלות שטעינו, לעמוד על הבלמים ולגלות שזה לא מספיק. רק נתאר לעצמנו מה עובר בראש של הקברניט, כאשר המטוס עובר את סוף המסלול. אם כבר הועלה הספק במהלך הגישה, כדאי להחמיר. אם על מסלול קצר, רטוב, עם רוח גב חזקה, לא נשתמש במצב MAX אז מתי כן?
הליכה סביב היא חלק מהמקצוע, אבל רצוי מאד שלא נגיע למצב בו אנחנו נאלצים להחליט לבצע אותה. ברור, שאם יש מסלול לא ארוך במיוחד, רטוב, רצוי מאד להגיע לגישה עם רוח אף. אם המינימה לא מאפשרת, אפשר
גם להיכנס עם רוח גב, אבל להיות מאד זהירים ולקבוע גבולות ברורים. (דוגמא? עד 10 קשרים בגב. אם לא ניגע תוך 4 שניות משבירת הגלישה שלח אותי סביב. אם לא נוגעים בתוך ה- TDZ זה מנדטורי- את זה כבר קבעו לנו מראש). לא מוסיפים למהירות הגישה כאשר יש רוח גב. זה מה שנקרא APK (יישום ידע). מזכיר שהתוספת הסטנדרטית של 5 קשרים נועדה בכדי שלא נרד מתחת ל- Vref אבל לא כדי שהיא עצמה תשמש רצפה.
גישה רגילה, עם שבירת גלישה קלאסית- היא כאשר יש רכיב רוח אף קל. כאשר יש רוח גב, המטוס מתנהג אחרת והרבה יותר אנרגטי. קשה יותר לגרום לו לגעת, בוודאי אם גם מגיעים במהירות מכשירית גבוהה מדי. צריך לעשות את זה בצורה מודעת. לא הולך? TOGA.
גישה אוטומטית. נכון שזה לא מסלול ולא גישה המוגדרת לנחיתה אוטומטית, אבל יש לי הנחה די סבירה שהטייס האוטומטי והמצערות האוטומטיות היו מבצעים את הגישה בצורה מדויקת בהרבה מהטייס מה שהיה מאפשר לקברניט להתרכז בניהול האירוע, במקום בהטסה. לא בהכרח עד נחיתה אוטומטית של ממש, אבל גם עד המינימה זה מקל מאד. יש מצבים בהם אני גם לא הייתי פוסל נחיתה אוטומטית, כנראה שגם את שבירת הגלישה והנגיעה המערכת האוטומטית הייתה מבצעת טוב יותר. תמיד אפשר לנתק ולהשלים ידני.
גרדיאנט סמכות (Cross cockpit gradient). הפרש הגילאים בין הטייסים היה (עדיין, אם לא השתנה) 26 שנה והניסיון של הקברניט בערך פי שלושה מזה של טייס המשנה (שניהם נחשבים טייסים מנוסים). במצבים כאלה, עלול להיות קשה לקצין הראשון לתת את האינפוט שלו. על הקברניט להזמין ולאפשר לו להתבטא בצורה חופשית. אני רק יכול להניח שהדיון על מצב הבלמים התעורר על ידי הק"ר והוכרע על ידי הקברניט, כי אם הקברניט היה חושב שצריך להוסיף, הוא פשוט היה מורה על כך. האם הקצין הראשון לא הרגיש מספיק חופשי להכריז על הליכה סביב? לנושאים אלו יש התייחסות תיאורטית בלבד בדוח, אבל החיים הם לא תיאוריה.
איך מטפלים בבעיה של "גרדיאנט הסמכות" בקוקפיט?
ידוע לנו כי עבודת צוות טובה מחייבת תקשורת פתוחה בין אנשי הצוות. ישנן תרבויות בהן הקצין הראשון "נותן כבוד" לקברניט, עד לרמה שהוא לא מעז להעיר לו על כלום ושום דבר. התופעה אפילו כונתה, אחרי תאונת מטוס המטען של Korean ליד Stansted – "”Speak up or die. במקרה המצער ההוא, האופק המלאכותי של הקברניט נתקע במצב ישר תוך כדי פניה אחרי המראה. הקברניט הוסיף הטיה עד שהמטוס הנמיך והתרסק. האופק המלאכותי של הקצין הראשון היה תקין. הוא לא אמר כלום, אחרי שהקברניט די "ירד עליו" לפני כן, על כמה דברים שעשה. הוא שילם על זה בחייו. אני פעם כיניתי את זה "שתיקת הכבשים".
בהודו, מדינה שבה מעמדות זה חלק מהתרבות, זיהו שיש להם בעיה כזו. איך מתמודדים? חברת התעופה הלאומית של הודו, Air India, הוציאה הוראה, לפיה אסור להשתמש במילה Sir בקוקפיט. מעתה, הקצין הראשון יפנה לקברניט או בשמו, או בתואר קברניט. האם זה יעזור? כל מסע גדול מתחיל בצעד אחד קטן. נדרש די הרבה כדי לשנות תרבות, אבל זה בהחלט מסמן דרך.
עניין של תרבות, 28.11.2020
סיפור לא ייאמן שסופו חדירה למסלול פעיל, אבל תחילתו בגורמי ארגון ותרבות. התקרית החמורה ארעה בשדה התעופה של סינגפור. מטוס מטען, מדגם B733 של חברת TriMG, הסיע להמראה על מסלול 02C. הצוות קיבל להסיע לעמדת המתנה E11 (שמה השתנה מאז ל- T11) וקיבל HOLD SHORT 02C. הקצין הראשון ביצע מענה למרשה, אולם לא חזר על ההוראה לעצור לפני המסלול. הפקח לא העיר על כך. יחד עם זאת, הק"ר (PM) הבין שעליהם לעצור. בפועל, כאשר הגיעו לנקודת ההמתנה, הקברניט PF עלה על המסלול והתיישר, למרות
שה- STOP BAR פעל. באותה עת היה מטוס 3 מייל בפיינל. המגדל קיבל התראה ממערכת המעקב שלו, הנחה את המטוס להסיע קדימה ולפנות מסלול. לאחר דקות מספר התיישרו והמריאו לדרכם.
מה הביא לתקרית החמורה? נתחיל ברקע. מדובר בחברה העוסקת בטיסות מטען, מושבה בג'קרטה. צי המטוסים שלה כולל 9 מטוסים, מתוכם 6 מטוסי 733. הצוות היה מתוגבר (Augmented), כלל שני קברניטים וקצין ראשון, זאת עקב זמן התפקיד הארוך, שהתחיל בערב הקודם. משימתם באותו לילה כללה 6 קטעי טיסה. הקברניט הבכיר הטיס, הק"ר ישב אתו להמראה. הקברניט הנוסף ישב במושב המשקיף. בכיסא המשקיף השמאלי ישב משגר הטיסה (FOO).
הקברניט שהסיע טען שהק"ר, שניהל את הקשר, הקריא לו את נתיב ההסעה, אבל לא אמר לו שצריך לעצור לפני עלייה על המסלול. ממש לפני הגעה לנקודת ההמתנה, הקברניט הורה לק"ר לעשות את הפעולות של לפני המראה ולהקריא את הבד"ח. הק"ר ביצע זאת וטרם סיים, כאשר הקברניט הסיע את המטוס אל המסלול. הקברניט הנוסף לא שמע, לא ראה ולא התערב. מערכת ההתראה במגדל פעלה והפקח הורה למטוס לפנות מסלול.
הצוות ביצע באותו לילה 6 קטעי טיסה וזה היה הקטע השישי והאחרון ביניהם. חלוקת הלגים הייתה "הוגנת", כך שהק"ר קיבל להיות PF בקטע אחד בלבד. רק בקטע אחד הוא היה האדם השלישי (ראו הערה על המנוחות בהמשך).
לצוות היה זמן מנוחה מספק לפני יום העבודה, אבל זמן התפקיד שלהם באותו יום היה 15:35 שעות וזמן הטיסה 7:50. זמן התפקיד שלהם החל בסביבות 18:00 בערב הקודם והתקרית ארעה בשעה 07:40 מקומי. כל זה עם 6 המראות ונחיתות, עם קטעי טיסה קצרים, בלילה. הרגולציה במדינתם אינה מתחשבת במספר קטעי הטיסה, לטיסות קצרות, רק לטיסות ארוכות טווח. לפי התקנות שלהם, האדם השלישי אמור לשבת במושב המשקיף בהמראה ובנחיתה, אבל אמור להיות לו מושב בתא הנוסעים, לצרכי מנוחה. זהו שאין. מדובר במטוס מטען, ללא מושבי נוסעים. אז מה עשו בחברה? נתנו לאנשי הצוות שקי שינה, כדי שיישנו על רצפת המטבח הקדמי… בהחלט יכול להיות שזה יותר נוח לישון בשק שינה על הרצפה, אבל חוקי זה בוודאי לא (גם כי אין חגורות). גורמי ארגון כבר אמרנו?
ועדת החקירה קבעה כי התקרית החמורה נגרמה עקב ההנחה של ה- PF כי ניתן אישור להתיישר, כאשר הוא לא שמע את המרשה ולא הבחין בתאורות האדומות שמולו.
ועדת החקירה סבורה שהצוות הפעיל סבל מעייפות, שכן הם כבר היו מעבר ל- 13 שעות תפקיד ובקטע הטיסה השישי. הועדה התייחסה גם לחלוקת קטעי הטיסה, שלא הייתה מוסדרת בנהלי החברה. כך "יצא" שהקצין הראשון שימש כטייס מתגבר (כזה שיש לו גם אפשרות לנוח) רק בקטע טיסה אחד, שאורכו 1:45 כולל הקטעים הקריטיים, בה הוא אמור לשבת בתא, אז כמה כבר נותר לנוח ואיפה?
נהלי החברה לא חייבו בקרה צולבת על המרשה להתיישר, במסגרת בד"ח לפני המראה. הם התייחסו לכך כפריט לביצוע במסגרת ה- SOP מהזיכרון (זה נורמלי). בפועל, בטיסה זו לא בוצעה בקרה צולבת על המרשה.
עד כאן עיקרי הדוח. אגב- אותו מטוס, אותה חברה- הסרטון על הגישה המפוארת, עם התראות EGPWS ונחיתה קשה, בשדה התעופה FARO בבהוטן.
כמה הערות קצרות. הקברניט אמר שהק"ר הקריא לו את נתיב ההסעה, אבל לא אמר לו לעצור לפני המסלול. כשקראתי את השורה הזו שאלתי את עצמי מתי הוא נכנס לכיסא. בדקתי. הוא ישב שם מהתחלה. ה- PM מנהל את הקשר, אבל זה לא פותר את ה- PF מלהאזין למה שמדברים. זה מזכיר לי את אלה שאומרים "שלחתי את הק"ר סביב", כאילו שהם צופים במחזה ואינם שחקנים ראשיים בו. בכל מקרה, גם הנתיב שהוקרא לו לא כלל את השורה LINE UP AND WAIT. גם אם לא נאמר HOLD SHORT חייבים לקבל מרשה מפורש להתיישר. בקיצור- תירוץ חלש. אין לי ספק שעייפות תרמה לפגיעה בכישורים הקוגניטיביים שלו, בקטע הקריטי הזה.
אני מהמר על גרדיאנט סמכות משמעותי, למרות שהועדה לא התייחסה לנושא. כל הטייסים היו אינדונזים. הקברניט המטיס בן 37, עם כ- 6,000 ש"ט. הקברניט השני, בן 34, עם כ- 8,000 שעות טיסה. הקצין הראשון?
בן 26, עם 742 שעות, כ- 600 על סוג המטוס. פלא שהבכירים "דרסו" אותו בקטעי הטיסה ובמניעת מנוחה? גם מדוכא, גם עייף, גם עמוס בעבודה, פלא שהוא גמגם בקשר ולא הבחין בזה שהקברניט שלו מתיישר, בזמן שהוא עושה בד"ח? אחר כך הקברניט ניסה להפיל עליו את התיק. קולגיאלי בסך הכול.
זו דוגמא מצוינת איך גורמי ארגון ותרבות (מדינתית? זו אותה המדינה של LION AIR) מצטברים ובסוף מתגבשים לכלל תקריות חמורות ותאונות.
שפשוף זנב בהמראה, 31.8.2021
האירוע הזה שונה מהאחרים שנתקלנו בהם. הוא התרחש בשדה התעופה Santos Dumont שבריו דה ז'ניירו. בעיר העצומה יש שלושה שדות תעופה, זה הקטן שבהם, הוא ממוקם בפינה הדרום מזרחית של העיר, באזור Gloria, לא רחוק מפסל ישו המפורסם. בשדה שני מסלולי אספלט מקבילים, בכיוונים 02/20. המסלול המזרחי (הימני שבתצלום) 02R/20L הוא הארוך מבניהם, 1,323 מטר בלבד. בשני הקצוות- ים. ככה זה נראה.
מטוס מדגם B738 של חברת GOL המריא, על מסלול 20L אולם שפשף זנב בהמראה. למרות זאת הצוות המשיך בטיסה ליעד, סאו פאולו. המטוס שייט בגובה 22,000 רגל ונחת בשלום אחרי 55 דקות. יצאנו לבדוק…
מתברר כי חברת GOL מפעילה לשדה מטוסי 737 SFP (Short Field Performance). לנו באל-על יש שלושה מטוסים כאלה, להם מרחקי המראה ונחיתה מקוצרים, באמצעים טכניים שונים. השדה מוגדר כשדה מיוחד וישנה רשימת קברניטים שמוסמכים לטוס אליו. ספציפית, הקברניט שביצע את הטיסה הינו בוחן בחברה.
על פי תכנית הטיסה (שהגיעה לידיי..), המטוס היה אמור להמריא על מסלול 02R' עם מדפים 25, משקל המראה 60,535. בפועל, משקל ההמראה היה 57,158 ק"ג וההמראה בוצעה לכיוון השני. המטוס נשא 5055 ק"ג דלק.
מה הביא את המטוס לשפשף את הזנב? האם הייתה העמסה/ הושבה לקויה? טעות בטופס משקל ואיזון? טעות בחישובי המראה? מצב המקזז? אולי תכננו על מצב מדפים 25 ובפועל המריאו עם 10 (זה בהחלט יכול להסביר "לחץ" בסוף הריצה כשסוף המסלול מתקרב, הרמת אף עם קיזוז אחורי מדי)?. לא ידוע כרגע. ברגע שיהיה לי מידע, אביא אותו. מה שלא ברור זה מדוע קברניט, לא כל שכן בוחן, ממשיך בטיסה ליעד, אחרי שפשוף זנב כאשר ה- QRH מזהיר מפני הנזק שעלול להגרם מדיחוס המטוס, מנחה לשחרר את הדיחוס ולנחות בשדה המתאים הקרוב. בזמן אמת אין לו יכולת לדעת מה הנזק, אם בכלל וזה גם לא חשוב. שדה מתאים קרוב? יש את Galeo- Antonio Carlos Jobim. 10 דקות טיסה. אם בארזים נפלה שלהבת. קברניט בוחן אמור להוות דוגמא, איך עושים זאת נכון. "ממני תראו וכך תעשו".
"לחץ" בסוף הריצה כשסוף המסלול מתקרב, הרמת אף עם קיזוז אחורי מדי)?. לא ידוע כרגע. ברגע שיהיה לי מידע, אביא אותו. מה שלא ברור זה מדוע קברניט, לא כל שכן בוחן, ממשיך בטיסה ליעד, אחרי שפשוף זנב כאשר ה- QRH מזהיר מפני הנזק שעלול להגרם מדיחוס המטוס, מנחה לשחרר את הדיחוס ולנחות בשדה המתאים הקרוב. בזמן אמת אין לו יכולת לדעת מה הנזק, אם בכלל וזה גם לא חשוב. שדה מתאים קרוב? יש את Galeo- Antonio Carlos Jobim. 10 דקות טיסה. אם בארזים נפלה שלהבת. קברניט בוחן אמור להוות דוגמא, איך עושים זאת נכון. "ממני תראו וכך תעשו".
תפיסת קו גלישה משני, 20.12.2019
מטוס מדגם A318 ביצע גישת ILS למסלול 05, בשדה התעופה של Toulon בצרפת. השדה (LFTH) ממוקם בדרום צרפת, על חוף הים התיכון. המטוס הגיע לגישה בעודף פוטנציאל גדול, מהיר, עם הורדת גרר מאוחרת. כתוצאה מכך, הטייס המטיס נאלץ לבצע יירוט GS מלמעלה. הביצוע לא היה מיטבי. הוא כייל על ה- MCP גובה 1,900 והמטוס, תוך כדי התקרבות מתונה ל- GS, תפס את הגובה. כך, הוא המשיך במוד ALT, כאשר ה- GS דרוך, עם גלגלים מטה ומדפים בתצורת נחיתה. אחרי טיסה ישרה ואופקית של מספר שניות, המטוס תפס אונה משנית של ה- GS, בזווית גלישה של 9 מעלות. המטוס הרים אף בחדות, המהירות ירדה והתקבלה התראת ALPHA FLOOR. המצערות האוטומטיות נפתחו, אולם הטייס ניסה להילחם, אולי להמשיך להנמיך לנחיתה, עד שהתעשת וביצע היחלצות. בקישור המצורף יש סרטון מעולה, המבוסס על נתוני DFDR, המתאר את האירוע. מומלץ לצפות ולנתח אישית.
כבר כתבתי בעבר על יירוט אונות משניות של GS. מצורף תרשים מתוך Aviation Week המתאר את התופעה. ל- GS הסטנדרטי של 3 מעלות, יש שתי אונות: אחת מעליו- 90 הרץ והשנייה מתחתיו- 150 הרץ. האונה בעלת התדר הנמוך מביאה להוראות הטסה להורדת אף והאונה עם התדר הגבוה להרמת אף. המטוס שואף לשמור איזון. אנטנות ה- GS משדרות אונות נוספות, בזווית של 6 מעלות, 9 מעלות וגם מעבר לאלה. בזווית 9 מעלות, סדר האונות הפוך, כך שהמטוס שמגיע אל קוו הגלישה הזה, מקבל הוראות הטסה להרמת אף.
אז מה לעשות כדי לא להיקלע למצב כזה? קודם כל- להכיר (נעים מאד). שנית- תכנון פוטנציאל בגישה (אחד לשלוש, גרר, מהירות). יש עודף פוטנציאל שאי אפשר לתקן, צריך לחתוך הפסדים, ללכת סביב ולהתארגן. אם
צריך ליירט את ה- GS מלמעלה- להגדיר את זה בתא ולבצע את התרגולת. זה כולל כיול גובה 1,000 רגל מעל גובה השדה. לשים לב שלא תופסים גובה מוקדם מדי, כי אז המטוס מתיישר ומעבר לזה שלא נגיע ל- GS הנכון, עלולים לתפוס אונה אחרת. אם כבר קרה לנו ותפסנו, לשים לב שהמטוס עלול להרים אף בפראות ולהזדקר. יש פעולות היחלצות, הן כתובות בספרות.
נבצרות של קברניט, 27.8.2021
מטוס מדגם B738 של חברת Biman היה בטיסה ממוסקט (עומאן) לדאקה (בנגלדש), כאשר הקברניט, בן 44, חש ברע. התופעות נראו כמו התקפת לב. המטוס היה, באותה עת, בגובה 37,000 רגל, בשמי הודו, צפונית מנאגפור. הקצין הראשון לקח את ההטסה וביצע Diversion לנאגפור, שם נחת בשלום אחרי 40 דקות. במהלך אותו זמן הזעיקו אנשי צוות הקבינה רופא וביצעו פעולות החייאה בקברניט (לא נכתב במפורש, אבל יש להניח שפינו אותו מהתא, למטבח הקדמי). אחרי נחיתה הקברניט פונה לבית החולים המקומי, שם נקבע מותו. התברר כי הוא סבל מדימום מוחי. RIP.
כמה מילים על Incapacitation. אנחנו צריכים להיות מוכנים לכל תרחיש. אנחנו רגילים לעבוד בזוג בתא, לעבוד פתאום לבד, זה אירוע, בפרט אחרי הטראומה של לראות איש צוות מתמוטט בכיסא. לגבי הזיהוי והפעולות הראשוניות, הדברים רשומים בספרות. מעבר לזה שאנחנו פתאום לבד, הרי כל סדר הפעולות שלנו משתנה. אם אנחנו רגילים להכין את נוהל ההצטרפות, לתדרך, להכין עזרים, לבצע בד"ח לפני הנמכה, פתאום הכול מתהפך. אנחנו צריכים קודם כל להחליט לאן לטוס, להכריז חירום, לשים אף לכיוון ורק אז להתחיל להכין את התא. לעיתים קרובות, כמו במקרה המתואר, זה לא לשדה היעד, לפעמים זה שדה שמעולם לא נחתנו בו ואנחנו לא מכירים. רצוי להיעזר בכל מי שיכול לסייע. למרות שאנחנו לבד בתא, זה CRM- ניהול משאבים. זה צוות קבינה, זה בקר, פקח. זה אולי נוסע עם ניסיון תעופתי. כל מה שאפשר. להיעזר באוטומציה כמה שניתן, עד נחיתה אוטומטית, אם אפשר. לא לשכוח לבצע בד"חים. לפעמים אנחנו שוכחים פעולות והבד"ח מזכיר לנו, על אחת כמה וכמה כאשר אנחנו לבד ולא ב- Sequence האירועים הרגיל. היריעה רחבה, כדאי להשקיע בזה מחשבה.
לגבי טיפול בטייס. צריך לדאוג שהטייס לא יגע במפסקים ולא ייפול על ההגאים. רצוי לקשור אותו בכיסא, עם הידיים מתחת לרצועות הכתפיים ולנעול את הרצועות. לשם כך ידית הנעילה נמצאת בצד הפונה למרכז התא. להזעיק את צוות הדיילים, שינסו לפנות אותו מהתא. זה לא פשוט ולא קל. הטיפול המיטבי יכול להתבצע כאשר הוא שוכב על הרצפה, או על משטח אחר, מחוץ לתא. מעבר לזה- לשים את המטוס הכי מוקדם שאפשר בשדה תעופה מתאים, משתי סיבות עיקריות: הטיפול בטייס היא אחת, אבל לא פחות חשוב זה שטייס אחד בתא זה מצב חירום שלא רצוי להאריך אותו, מחשש שמשהו יקרה גם לו.