מצא את ההבדלים, 14.11.2023
מאד דומה. בצילום מכיוון הפיינל אפילו דומה יותר. בתצלומי הלווין מופיעות שתי עיירות, הממוקמות במחוז סאו פאולו בברזיל. הן ממוקמות על כביש ראשי אחד והמרחק ביניהן 30 מייל. שם העיירה שלמעלה (היא קטנה יותר) Catanduva. שם העיירה שלמטה Rio Preto. בשני התצלומים מופיעים שדות תעופה. מלמעלה הם וסביבתם דומים. שדה התעופה של קטנדובה משרת מועדון תעופה. יש לו מסלול אחד, בכיוון 06/24, שאורכו 945 מטר ורוחבו 20. בשדה של ריו פרטו יש מסלול אחד, בכיוון 07/25, אורכו 1640 מטר ורוחבו 35. קל להתבלבל.
מטוס מדגם A320, של חברת Latam, יצא לטיסה מסאו פאולו לריו פרטו. בדרכו הנמיך וביצע גישה לשדה התעופה של קטנדובה. לפי נתיב הטיסה נראה כי כאשר המטוס חלף מעל קטנדובה, הצוות ראה את העיירה הדרומית יותר והשדה. ככל הנראה עקב הדמיון, הצוות פנה לאחור, הנמיך וביצע גישת ראיה, ממנה הלך סביב רק בגובה 1,000 רגל מעל פני השטח לערך. ממה שפורסם, הצוות טען ל"אי התאמה של GPS" ושהם רואים את השדה ומתארגנים לגישת RNAV. רק התעקשות של מגדל של ריו פרטו להחזיר אותם לתדר הבקר, עוררה את הצוות, שהלך סביב ופנה אל היעד. כך נראה נתיב הטיסה:


אילו המטוס היה משלים את הנחיתה, ללא ספק היה "גומר" מסלול, על כל המשמעויות של זה. כבר היו מקרים רבים בהם מטוסים נחתו בשדות לא נכונים או מסלולים לא נכונים, באותה שדה. לאירוע כזה יש פוטנציאל קטלני. כל הטיסה שלנו היא ניהול איומים, מתחילתה ועד סופה. האיומים הגדולים ביותר באים מבפנים, מאיתנו, הטייסים. לרוב יש לנו את כל המידע הנדרש, כדי לנהל את הטיסה בבטחה, אבל לעיתים אנחנו מתעקשים להתעלם, או לראות דברים אחרים (לאנוס את השטח, כמו בניווטים). עלינו כל הזמן לאתגר את עצמנו בשאלות, כדי לשמור על עצמנו, מפני עצמנו.
בכל מטוס מודרני והמטוס המעורב בכלל זה, יש מערכת ניווט שבה מוזן שדה המוצא, הנתיב ושדה היעד. גם אם אין תהליך מכשירים בסוף, יש נתיב ויש מרחק. יש מערכות ניווט המתעדכנות בעזרת GPS או בעזרת עזרי ניווט אחרים. מיקום שדה היעד לא יכול לזוז ב-30 מייל לפתע פתאום. אלא מה, חוש הראיה שלנו הוא החזק ביותר בין החושים. כשאנחנו רואים משהו, במקרה הזה אנחנו עוברים מעל ומזהים (בטעות) את שדה היעד, אנחנו עלולים לשכנע את עצמנו שזה השדה, גם אם מערכות המטוס, שהתנהגו יפה מאד עד כה, מראות משהו אחר. במקרה כזה, אולי נשכנע את עצמנו שה-GPS שלנו סחוף, ברמה של 30 מייל ונלך אחרי העיניים, בניגוד למכשירי הניווט של המטוס. איך התכוונו לעשות גישת RNAV בהינתן שהודיעו על GPS סחוף… לצוות פתרונים.
אנחנו טסים כיום, באזור המזרח התיכון, בתנאים של חסימה או סחיפה מכוונת של GPS. אני לא מכיר שבמרכז ברזיל יש בעיות כאלה, אבל יש עוד אזורים בעולם שזה קיים. אימצנו נוהל במסגרתו אנחנו מפסיקים את עדכוני ה-GPS ומסתמכים על עדכוני DME/DME. טיסה מסוג זה, כמו גם טיסה עם TERR INHIBIT או עם קבלת התראות TERR והתייחסות אליהן כשגויות, עלולה ליצור הרגלים רעים. ליצור חוסר אמון במערכות ההגנה והניווט שלנו, גם כאשר הן עובדות כשורה. זה מגדיל את רמת האיום הכללית על בטיחות הטיסה. כאשר מנהלינו מקבלים החלטות לגבי אופן הטיסה, במצב הנתון, הם שוקלים בין הצורך לתת מענה מידי למצב הקיים, לבין הסיכון העתידי.
