חריגה מגובה ותיקון חריף בהליכה סביב, 4.12.2023
מטוס מדגם B737-MAX8, של חברת Ryanair, ביצע גישה למסלול 22 בשדה התעופה של סטנסטד, ליד לונדון. בחציית גובה 1,500 רגל מעפ"ש, 1,900 מעל פני הים, הצוות ביצע הליכה סביב, כנראה עקב גישה לא מיוצבת. במהלכה המטוס טיפס בחדות והגיע לגובה 4,000 רגל, משם צלל עד גובה 2,000 רגל לערך, תוך האצה למהירות 280 קשר (קרקעי), טיפס שוב, הנמיך שוב עד שהתייצב בגובה 3,000 רגל, שהוא הגובה להליכה סביב ממסלול זה. נפתחה חקירה.
שדה התעופה סטנסטד, נמצא בצפון האזור הצפוף של לונדון. כל מי שטס לאזור הזה מכיר ויודע שיש מגבלות גבהים קשוחות, כדי למנוע קרבה אווירית ממטוסים חוצים. נוהל הליכה סביב של מסלול 22 (גם של מסלול 04) מנחה לטפס לגובה 3,000. בשונה מהרבה שדות אחרים בהם רק כתוב הגובה, כאן כתוב במפורש To not above 3,000’. כמוכן, בנוהל הליכה סביב זה יש מגבלת מהירות 185 קשר, עד הפניה צפונה. סוג של סד. כאשר מטוס הולך סביב, עם מרווח גובה קטן יחסית, בין הגובה בו הוא מתחיל בתמרון ועד הגובה בו הוא אמור לעצור, זה עלול להביא לחריגה, בפרט אם התמרון מוגבל מהירות. הליכה סביב מוקדמת, בגישה לא מדויקת, עלולה גם להתרחש בטרם הצוות כייל גובה הליכה סביב, כך שלא יהיה למערכת גובה "לתפוס". כל אלה איומים שהצוות צריך להתכונן אליהם. להבדיל מהליכה סביב במינימה בראות נמוכה, הליכה סביב מוקדמת היא פחות "דחופה". אפשר לנסות לבצע את התמרון בצורה יותר מתונה, או אפילו במוד הטסה אחר, בתנאי שהדבר מתודרך ומתואם בצוות.
במטוס 737, במידה והגישה הינה עם טייס אוטומטי אחד, מצערת מחוברת, הרי שבעת לחיצת TOGA, הטייס האוטומטי יתנתק, אבל המצערות "יתנו" את שלהן וזה כוח GA, מה שעלול לגרום למומנט הרמת אף משמעותי. על זה צריך להשתלט. אפשר לעשות זאת בדרכים שונות, אבל החשוב ביותר זה לזהות את המגמות. אני לא מכיר את פרטי התקרית, פרט לכותרות, אבל אם הצוות פעל כך, המטוס פתח מנועים ל-GA, בוצעה חריגה מהגובה ללא תפיסתו במערכת האוטומטית (מה שאמור להוציא את המצערות מ-GA), הרי שהכוח (במידה והצוות לא ניתק AT) יישאר GA, גם אם הצוות יוריד אף, מה שיביא להאצה בירידה וגם מעבר מגבלות מדפים ואחרות. בהצלחה.