הנמכת חירום במטוס מטען, 26.1.2024
מטוס מטען מדגם B772, של חברת DHL air UK, היה בטיסת מטען מלייפציג לסינסינטי, כאשר אירעה בריחת דיחוס. המטוס היה בגובה 32,000 רגל, מעל הנובר והצוות הכריז חירום וביצע הנמכת חירום, לגובה 10,000 רגל בתוך 5 דקות. משם המשיכו במשך 1:20 שעות, בגובה 10,000 רגל לשדה התעופה East Midlands במרכז אנגליה, שם נחתו בשלום. השדה, אגב, הוא שדה הבית של החברה.
זו הייתה תמונת ה-ADS-B בעת שהתחילו את הנמכת החירום:

בדקתי. לא היה אף מטוס ממש קרוב ומתחת לגובה השיוט של המטוס המעורב. זכורני, לפני די הרבה שנים, כאשר עשיתי הסבה ל-777 בארה"ב, הגענו לשם צוות טייסי 747-200. כהרגלנו, כאשר התרחשה תקלת דיחוס, עשינו את הפעולות בזריזות והתחלנו לצלול. המדריך המקומי עשה Freeze. מה אתם עושים? הוא שאל. הנמכת חירום ענה הקברניט. מצוין, אמר המדריך, בדקתם ב-TCAS שאין אף אחד בנתיב מתחת?… הסיפור הזה נצרב אצלי בזיכרון. באימוני סימולטור אנחנו תמיד לבד בשמיים. לוקסוס. בחיים יש עוד הרבה מטוסים מסביב ולא תמיד אפשר לעשות תמרונים, בלי חשבון. אחרי שחובשים מסכות, אפשר לפנות שניה להציץ ב-TCAS ולראות שלא צוללים על אף אחד. להכריז חירום, שהבקר יפנה לנו את השמיים. אחרי הכול אנחנו רוצים להציל את עצמנו ואת נוסעינו מחנק, אבל לא להרוג את עצמנו ואחרים בתאונה…
במהלך הנמכת החירום הצוות כייל 7700 על הטרנספונדר. באף בד"ח (למעט אלה הכלולים ב-OPS INFO) אין הנחייה לכייל 7700 על הטרנספונדר. להלן קטע מנהלי החירום של ICAO, כפי שהם מצוטטים ב-OM A:
The Flight Crew of an aircraft in a state of emergency shall set the transponder to Mode A Code 7700 unless ATC has previously directed the Flight Crew to operate the transponder on a specified code. In the latter case, the Flight Crew shall continue to use the specified code unless otherwise advised by ATC. However, the Flight Crew may select Mode A Code 7700 whenever there is a specific reason to believe that this would be the best course of action.
מכיוון שאנחנו תמיד טסים עם קוד טרנספונדר שהוכתב על ידי הבקרה, אין צורך לכייל 7700. אפשר, מותר לשיקול הצוות אבל לא חיוני. אגב, כיול כל קוד חירום "מקפיץ" הודעה באגף שליטה (ואצל כל העוקבים ב-Flightradar24).