הטיסה הקצרה ביותר/ איתמר נוינר
טיסות בנתיבי אוויר בינלאומיים הן בדרך כלל טיסות ארוכות מאוד, מקצה העולם אל קצהו. יש טיסות קצרות יותר, לאירופה, שלוש, ארבע, או חמש שעות באויר. טיסות ממש קצרות הן אל שדות תעופה באגן הים התיכון: ליוון, לטורקיה, לקהיר שבמצריים.
היו גם כמה טיסות אפילו קצרות יותר: אחרי השלום עם ירדן טסתי פעם אחת ויחידה לעמאן, כעשרים דקות באוויר. אך גם זו, עדיין, לא הייתה הטיסה הקצרה ביותר.
הטיסה הבינלאומית הקצרה ביותר בהיסטוריה – הייתה כנראה הטיסה שעשיתי מאילת לעקבה, ב-24 לאפריל 1998.
* * *
אחרי פרוץ השלום עם ירדן התחלנו לטוס מאילת לעקבה. היינו יְשֵנים בלילה במלון באילת, בעוד המטוס חונה בשדה התעופה הסמוך. בבוקר, הנוסעים היו עושים בִּידוּק בשדה אילת, עולים על אוטובוסים, ונוסעים לעקבה. ואילו אנחנו היינו לוקחים את המטוס, ריק, ומטיסים אותו מאילת לעקבה. שם היו מצטרפים אלינו הנוסעים, ומשם היינו טסים לווינה.
הסיבה הרשמית להמראה מעקבה דווקא, ולא מאילת, הייתה אורכו הקצר של המסלול באילת, שלא אִפשר להמריא לווינה עם מטוס מלא בדלק ובנוסעים. למעשה הסיבה הייתה פוליטית: להַראות שאנחנו, הישראלים, מיישמים את השלום עם ירדן, לתועלת שני הצדדים.
* * *
אני זוכר היטב את טיסתי הראשונה מאילת לעקבה. לא אני ישבתי על ההגאים; את המטוס הטיס קצין ראשון בהדרכה לקברניטות, ואתו המדריך שלו. היינו צוות מתוגבר בגלל אורכה של הטיסה, מאילת לעקבה, לווינה, וחזרה, ותפקידי היה להחליף אותם בהמשך הדרך.
הבעיה היא ששדה התעופה של עקבה קרוב מידי לאילת – תשעה קילומטרים בלבד בקו ישר – מרחק שאינו מאפשר המראה ונחיתה מיידית. וחניך באימוני קברניטוּת ודאי אינו יכול להרשות לעצמו לחתוך פינות, ולקצר תהליכים.
לכן, הם טסו לעקבה בדרך הארוכה: המריאו מאילת צפונה, צברו גובה מעל רכס ההרים, פנו שמאלה, דרומה, יצאו מעל הים, עשו Procedure Turn כעשרים מיל דרומית לאילת, יירטו את ה-ILS של עקבה, ונכנסו בפיינל ארוך ומסודר לנחיתה. סה"כ 22 דקות באויר!
ואני ישבתי מאחור והתעצבנתי: למה צריך להיות 22 דקות תמימות באוויר, כדי לטוס 9 ק"מ?! החלטתי שבבוא היום אבדוק כמה מהר אפשר לעשות את הטיסה הזאת באמת…
* * *
24.4.1998. אני שוב מוצב לטיסה מאילת לעקבה, אך הפעם אני אטיס את המטוס. טייס המשנה שלי הוא קצין-ראשון יגאל מ.
– "יגאל, מחר אנחנו טסים מאילת לעקבה" – פניתי אליו אתמול בזמן ארוחת הערב באילת, וסיפרתי לו את סיפור הטיסה הקודמת בנתיב זה, שהתארכה על פני 22 דקות. – "איך לדעתך כדאי לטוס כדי לעשות את זה הכי קצר שאפשר?"
יגאל מ. הוא טייס רציני. מבוגר ממני בגיל, בכיר ממני בחיל האוויר, קצין-ראשון ותיק, ובקרוב יוסמך אף הוא כקברניט.
– "אני יודע? אין הרבה אפשרויות. זה קצת צפוף, השדות קרובים מידי. אני מניח שהכי טוב זה להמריא צפונה על מסלול 03, וברגע שעולים מעל קו הרכס – לפנות שמאלה דרומה אל מעל הים, ושם התארגנות זריזה בצלע-בסיס שמאלית למסלול 01 בעקבה."
– "וכמה זמן נהיה באויר, לדעתך, מעזיבת בלמים בהמראה, ועד לפינוי מסלול בעקבה?"
– "אם נעשה את זה זריז – שלוש דקות צפונה, שבע דקות דרומה, ואח"כ 4-5 דקות פיינל, משהו כמו רבע שעה באוויר."
– "בוא נעשה את זה בפחות מחמש דקות."
– "זה בלתי אפשרי! רק לקפל גלגלים, להקים קשר עם מגדל עקבה, לקבל הנחיות לנחיתה, להתארגן בפיינל – כל זה כבר לוקח יותר מרבע שעה."
– "בוא אני אראה לך איך עושים את זה, ובלי לחרוג מאף מגבלה או נוהל, ובלי לסכן את המטוס או אותנו."
* * *
השכם בבוקר, בשדה התעופה הקטן באילת. קרני השמש הראשונות מפציעות בגוון צהבהב חיוור מעבר להרי אדום במזרח. קו רכס ההרים חד כסכין, והשמיים – תכלת ירקרק, קר ועוין. גוף המטוס קר למגע, תא הטייס קפוא. האוויר בשדה התעופה יבש וצורב.
המטוס נקי, מתודלק, ומוכן לטיסה. צוות הדיילים אִתנו במטוס, הנוסעים לא. והם אינם מבינים למה עליהם לנסוע באוטובוס לעקבה בשביל לפגוש אותנו, ואת המטוס, שם…
– "יגאל" – אני פונה אל הקצין-הראשון אחרי שגמרנו את כל ההכנות לטיסה – "שמע איך אנחנו הולכים לעשות את זה. ואם אתה חושב שאנחנו הולכים לחרוג מאיזשהו נוהל או לעבור על איזושהי מגבלת בטיחות – תגיד את זה עכשיו."
– או קיי, אני שומע."
– "ראשית, אתה מבקש מן המגדל להמריא דרומה, על מסלול 21." – לא שִגְרַתי, אך הגיוני לְמַדָי, ויגאל מהנהן בראשו בהסכמה.
– "אח"כ, אתה מקים קשר עם מגדל עקבה על תדר 118.1, מסביר לו מה אנחנו רוצים לעשות, ומבקש אישור לנחיתה, עוד לפני שהמראנו. פעם שאנחנו באויר, אנחנו לא מרימים גלגלים ולא מקפלים מדפים. נתיישר באלף רגל, נוריד כוח, נשמור מהירות נמוכה, ונפנה מיד שמאלה לפיינל קצר למסלול 01 בעקבה. מקובל עליך?"
יגאל מחייך, ומתחיל להתלהב מהמשחק.
– "אנחנו נבצע ונקריא את כל ה-'צ'ק-ליסטים', לא נקפוץ על שום נוהל, לא נוותר על שום שלב של הטיסה. באלף רגל אתה תקריא 'After Take-Off Check-List’, ומיד אחריו בלי להמתין – Descend-Approach Check-List’, ו-'Landing Check-list’."
וכך אנו עושים. הפקח במגדל אילת קצת מופתע שאנו רוצים להמריא דווקא דרומה, לעקבה שנמצאת דווקא צפונית לנו, ובעוד הרוב המוחלט של ההמראות מאילת הן צפונה. אבל אין רוח בשדה, ואין סיבה שיתנגד.
הפקח בעקבה דווקא נשמע משועשע, ושש לשתף פעולה במעשה הקונדס.
" Flight 3361, You want Landing Clearance even before you are airborne? That’s O.K with me. You are cleared to land on runway 01, the wind is calm. Report on Short Final.”
אנו מסיעים עד קצהו הצפוני של המסלול, שם מסתובבים עם החרטום דרומה. פותחים מנועים, לוחצים על הסטופר – ובגלל שאנחנו ריקים מנוסעים – תוך שניות אנחנו באויר, ובקושי אני מצליח לעצור את הנסיקה לפני שאנחנו חולפים בְּזוּם פראי את האלף רגל.
ידו של יגאל מושטת אינסטינקטיבית אל ידית קיפול הגלגלים, אך ברגע האחרון הוא נזכר שהגלגלים נשארים למטה.
ב-1000 רגל אני סוגר מנועים כמעט לסרק, מפיל את האף על הכנף השמאלית, פונה שמאלה, ומבקש
'After Take-Off Checklist’, לא בגלל שביצענו את הפעולות הנדרשות – הרי לא הרמנו את הגלגלים ולא קיפלנו את המדפים – אלא כדי שאף אחד לא יוכל להגיד שעשינו ברדק ודילגנו על הקראַת הבדיקות החיוניות…
– “Landing Gear” – יגאל מקריא.
– "Remains Down" – אני עונה.
– "Flaps" .
– "נשארים ב-Five” אני עונה.
אנו חגים נמוך מעל המרינה, כנף שמאל כאילו רצה בין התרנים ובתי המלון. אני מתפתל בכסא, מסובב את ראשי חזק שמאלה, מחפש את מסלול האספלט השחור של שדה עקבה, צפונית לנו, בתוך הערבה.
ההמראה הסתיימה. עכשיו צריך להתכונן בזריזות לנחיתה. אנו משנים צ'יק-צ'ק את סַמָני מד המהירות והגובה, שיתאימו לנחיתה, דורכים את הבלמים האוטומטיים, ואני מבקש “Descend- Approach Checklist".
אף מילה מיותרת לא נאמרת בקוקפיט. הכל קצר, מהיר, תכליתי.
– "תוריד 20 מעלות מדפים. ודווח למגדל אילת שאנחנו עוברים לקשר עם עקבה." – ויגאל ממלא את הוראותיי בזריזות. – "אח"כ דווחַ למגדל עקבה שאנחנו נכנסים לפיינל קצר."
בזמן שיגאל מתעסק עם הקשר, אני מודיע לדיילים ברמקול "דקה לנחיתה". בטיסה הזו אסור שיהיה שמץ של ברדק, חשוב לא לדלג על אף אחת מן הפעולות השגרתיות של הטיסה, כפי שהן רשומות בספר נוהלי הטיסה של אל-על.
ברגע שיגאל מסיים את חילופי התקשורת עם עקבה, אני מבקש ממנו 30 מעלות מדפים, ו-Landing Checklist. תוך כדי כך, אני מיירט את קרן ה-ILS של מסלול 01 בעקבה, ויסות אחרון למהירות, תיקון קל לקו הגלישה, ואנחנו נוחתים.
המטוס קל, רקי מנוסעים, ועוצר בקלות. במחצית אורך המסלול אנחנו כבר במהירות הסעה, מְפָנים ימינה לרחבת החנייה –
…ועוצרים את שעוני העצר.
4:22 דקות מעזיבת בלמים באילת עד פינוי המסלול בעקבה! הטיסה הבינלאומית הקצרה ביותר בהיסטוריה של התעופה!
מתוך אתרו של איתמר נוינר itamar-neuner.co.il